ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 3
IM. STANISŁAWA STASZICA
WE WŁOSZCZOWIE
ul. Wiśniowa 23 29-100 Włoszczowa tel.413942777 e-mail:zsp3sekretariat@op.pl

INFORMATOR PROJEKTU
Ruszamy z kolejnym projektem!
W naszej szkole ruszył projekt pt. „Pociąg do praktyk kluczem do sukcesu” realizowany w ramach programu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” finansowany z Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. W ramach projektu 53 uczniów klas II i III kierunków technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych odbędzie dwutygodniowe praktyki w miejscowości Nea Mesangala w Grecji. Wyjazd zostanie poprzedzony przygotowaniem psychologiczno-pedagogicznym z elementami doradztwa zawodowego, językowym i kulturowym. Rekrutacja uczniów do projektu rozpocznie się 13 listopada 2017 roku. Koordynatorem projektu jest p. Anna Jamróz.


Rekrutacja - wyjazd na praktyki do Grecji w dniach 4-15 czerwca 2018
W dniach 13-27 listopada 2017 roku odbywać się będzie rekrutacja do projektu pt. „Pociąg do praktyk kluczem do sukcesu”. W jej ramach wyłonionych zostanie 26 uczestników pierwszej mobilności, która odbędzie się w dniach 4-15 czerwca 2018 w Grecji, w miejscowości Nea Mesangala. Poniżej do pobrania Regulamin rekrutacji oraz Formularze rekrutacyjne dla uczniów kierunku technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Dostępne są one także w sekretariacie Szkoły. Formularze, podpisane również przez rodziców osób niepełnoletnich złożyć należy w sekretariacie najpóźniej ostatniego dnia rekrutacji. Kandydatom życzymy powodzenia.
REGULAMIN REKRUTACJI
FORMULARZ TH
FORMULARZ TŻiUG


Przygotowania do pierwszej mobilności
W projekcie „Pociąg do praktyk kluczem do sukcesu” nr 2017-1-PL01-KA102-037626, realizowanym w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój bierze udział 53 uczniów naszej szkoły uczących się na kierunkach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa.

W listopadzie 2017r została przeprowadzona rekrutacja wśród uczniów klas III i II tych kierunków kształcenia, w wyniku której zostało wyłonionych 26 uczestników pierwszej części projektu. 9 uczniów klasy III TH, 1 uczennica klasy II TH, 14 uczniów klasy III TŻiUG oraz 2 uczennice klasy II TŻiUG podpisali umowy projektowe i rozpoczęli przygotowania do „punktu kulminacyjnego” projektu, którym jest wyjazd na dwutygodniowe praktyki w Grecji

W ramach przygotowań uczniowie odbyli 40 godzinny kurs języka angielskiego i 15 godzinny kurs języka greckiego. Oprócz tego młodzież została zapoznana z kulturą i tradycją grecką, a także odbyła przygotowanie psychologiczno-pedagogiczne z elementami doradztwa zawodowego, na którym zgłębiała tajniki pisania CV w języku obcym, przygotowywała się do rozmów o pracę, uczyła się autoprezentacji. Wiedza i umiejętności zdobyte podczas tych przygotowań na pewno zaprocentują podczas czerwcowego wyjazdu oraz w życiu zawodowym naszych uczniów.







Druga część rekrutacji - wyjazd na praktyki zagraniczne w dniach 17-28 września 2018
W dniach 26 lutego-12 marca 2018 roku odbywać się będzie rekrutacja do drugiej części projektu pt. „Pociąg do praktyk kluczem do sukcesu”. W jej ramach wyłonionych zostanie 27 uczestników drugiej mobilności, która odbędzie się w dniach 17-28 września 2018 w Grecji, w miejscowości Nea Mesangala. Poniżej do pobrania Regulamin rekrutacji oraz Formularze rekrutacyjne dla uczniów kierunku technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Dostępne są one także w sekretariacie Szkoły. Formularze, podpisane również przez rodziców osób niepełnoletnich złożyć należy w sekretariacie najpóźniej ostatniego dnia rekrutacji. Kandydatom życzymy powodzenia.
REGULAMIN REKRUTACJI
FORMULARZ TH
FORMULARZ TŻiUG


Czerwcowe praktyki w Grecji
W dniach 4-15 czerwca 2018 roku pierwsza grupa uczniów klas technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa miała możliwość odbycia dwutygodniowych praktyk zawodowych w miejscowości Nae Mesangala w Grecji.

W ramach praktyk uczniowie TŻUiG mieli możliwość zapoznania się „od podszewki” z kuchnią grecką, przygotowując charakterystyczne dla tego kraju dania i napoje. Przygotowywali również salę konsumencką, a w ramach serwisu restauracyjnego obsługiwali gości restauracji hotelowej. Podczas pobytu w Grecji młodzież miała okazję odbycia kursu barmańskiego i baristycznego. Miejscem odbywania praktyk była również pizzeria, gdzie uczniowie piekli pyszne pizze.

Zorganizowane zostały również „zajęcia w terenie”. Uczestnicy projektu „Pociąg do praktyk kluczem do sukcesu” zobaczyli jak wygląda produkcja dwóch charakterystycznych dla Grecji wyrobów – oliwy z oliwek i wina z winogron. Ciekawym doświadczeniem była wizyta w piekarni, gdzie nasi uczniowie obserwowali proces produkcji pieczywa a nawet mogli w nim uczestniczyć.

W tym samym czasie uczniowie TH wykonywali prace charakterystyczne dla swojego zawodu. Odbywali praktyki na recepcji hotelowej, sprzątali pokoje w ramach housekeepingu, dbali o wygląd plaży należącej do hotelu. Również nasi hotelarze mieli możliwość obsługi gości na sali konsumenckiej. Przed hotelarkami zostały postawione dwa duże wyzwania. W pierwszym tygodniu dziewczyny miały wcielić się w rolę animatorek i zorganizować wieczór dla dzieci, młodzieży i dorosłych w hotelu Golden Beach w pobliskim Platamonas. Drugim wyzwaniem było stworzenie folderu reklamowego dla goszczącego naszych uczniów hotelu. Z obu zadań nasze uczennice wywiązały się świetnie, a zdobyte przy tym doświadczenia są bezcenne.

Praktyki w hotelu Golden Sun dały naszym uczniom nie tylko możliwość zdobywania doświadczenia zawodowego. Była to świetna lekcja kultury greckiej a także okazja do przełamania barier językowych. Trzeba przyznać, że nasi praktykanci świetnie radzili sobie z komunikacją.

Na zakończenie projektu wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobyte kompetencje. Relacja z projektu byłą prowadzona na portalu społecznościowym Facebook. Kliknij TUTAJ aby dokłądnie śledzić, co działo się w Grecji








Nie samą pracą żyje człowiek… czyli czas wolny w Grecji

W ramach realizacji założeń programu kulturowego nasi uczniowie zwiedzali ciekawe miejsca w Grecji. Na początku uczniowie zawitali do Thessalonik. Dzięki przewodnikowi mieli możliwość zwiedzenia najciekawszych miejsc tego miasta i uzyskania ciekawych informacji na temat jego historii i zabytków. Niewątpliwie wielką atrakcją był rejs statkiem na wyspę Skiathos. Podczas rejsu nasi uczniowie mieli możliwość poznać tradycyjne greckie tańce i podziwiać piękne widoki. Wyspa do której dotarli praktykanci to niezwykle urokliwe i urzekające miejsce. W weekend młodzież odwiedziła także kompleks skalny Meteorów zwiedzając największy z nich – Megala Meteoro. Aby lepiej poznać kulturę i tradycję Grecji została zorganizowana wycieczka w dolinę Tempi. Nasi uczniowie mieli okazję zwiedzić tam tradycyjną cerkiew. Podczas dwutygodniowiego stażu w Messagali nasi uczniowie mieli dokładnie wypełniony czas wolny tak, aby mogli w jak największym stopniu poznać kulturę, tradycję oraz piękno goszczącego ich kraju.






Przygotowania drugiej grupy do wyjazdu na praktyki w Grecji

Podczas gdy pierwsza grupa uczniów Staszica praktykowała w Grecji, grupa druga przygotowywała się do swojego wyjazdu. W ramach drugiej mobilności, już na początku roku szkolnego 2018/19, grupa 27 uczniów wyjedzie na praktyki do Messagali. Tym razem będzie to 17 uczniów klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz 10 uczniów klasy technikum hotelarstwa. Podobnie jak uczniowie z „grupy czerwcowej” tak i „grupa wrześniowa” w ramach przygotowań do wyjazdu odbywa 40 godzinne przygotowanie z języka angielskiego, 15 godzinne przygotowanie z języka greckiego a także przygotowanie pedagogiczne i kulturowe.









Wrześniowe praktyki w Grecji

Grupa 27 uczniów kształcących się na profilu technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych odbyło dwutygodniowe praktyki w hotelach Golden Sun i Golden Beach w Grecji.

Praktykanci obu kierunków mieli możliwość zdobyć doświadczenie i nowe umiejętności zawodowe pod okiem profesjonalistów. Podczas stażu uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych zgłębiali tajniki kuchni greckiej i sporządzali tradycyjne potrawy. Podjęli także próbę przygotowania przez siebie pyszniej pizzy.

Zarówno uczniowie TżiUG jak i TH przygotowywali salę konsumencką i obsługiwali gości wykorzystując różne metody serwisu. Wszyscy uczniowie odbyli kurs barmański i baristyczny przeprowadzony przez mistrzów tych dziedzin.

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa przez cały okres praktyk doskonalili umiejętności niezbędne podczas housekeepingu. Dbali o czystość w pokojach i o otoczenie hotelu, a także zgłębiali tajniki pracy na recepcji z wykorzystaniem technologii informatycznych.

Dodatkowe wyzwanie dla naszej młodzieży stanowiła codzienna komunikacja. Podstawowym językiem był język angielski, którym uczniowie z dnia na dzień posługiwali się coraz swobodniej. Na pewno przyczynił się do tego udział w kursie językowym, który poprzedzał wyjazd. Praktykanci rozwinęli też znajomość podstaw języka greckiego. Dwa tygodnie spędzone w Grecji to niewątpliwie „przygoda życia” dla naszych uczniów połączona ze zdobyciem nieocenionego doświadczenia zawodowego, które z pewnością zaowocuje w przyszłości. Na zakończenie praktyk uczniowie otrzymali certyfikaty potwierdzające zdobyte umiejętności.

Relację dzień po dniu z praktyk naszych uczniów można prześledzić na Facebooku








Czas na wielką grecką przygodę

Podczas dwóch tygodni praktyk w Grecji nie zabrakło czasu na realizację programu kulturowego. Uczniowie wraz z opiekunami odwiedzili jedno z ciekawszych miejsc greckiej Riwiery Olimpijskiej – Meteory z przepięknymi widokami. Poznali historię tego miejsca oraz tajniki życia mnichów mieszkających w klasztorach usytuowanych na trudnych do zdobycia skałach. Niewątpliwie niezapomnianym przeżyciem był rejs statkiem na wyspę Skiathos. Zapierające dech w piersiach widoki i niezwykła atmosfera panująca na statku pozwoliła uczniom Staszica choć przez chwilę poczuć się jak na cudownych wakacjach. Dodatkową atrakcją była możliwość spróbowania swoich sił w tradycyjnych greckich tańcach, jak Zorba czy Sirtaki. Wspomnienie tych pięknych chwil na pewno na długo pozostaną w pamięci naszych uczniów.





strona główna