Z wizytą w Olsztynie

      W dniach 22 – 24.05.2024 roku młodzież z klas 1 T MŻE oraz 2 T ŻI wzięła udział w wycieczce dydaktycznej do Olsztyna. Pierwszego dnia uczniowie mieli okazję zwiedzić Stare Miasto. Pani przewodnik interesująco przedstawiła historię Olsztyna, omówiła także związek Mikołaja Kopernika z tym niezwykłym miejscem, a wizyta w Parku Centralnym stała się okazją do podziwiania wyjątkowych walorów przyrodniczych i rekreacyjnych ogrodu w stylu angielskim.        
          Drugi dzień obfitował w wydarzenia edukacyjne. Młodzież udała się na Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, gdzie została przywitana przez pracowników Katedry Nauki o Żywności, w tym przez naszego absolwenta, dr hab. inż. Jarosława Kowalika – profesora UWM, prodziekana do spraw kształcenia. Tam wzięła udział w warsztatach organizowanych w ramach Food Talk (oferty dydaktycznej dla szkół średnich), podczas których poznała halą technologiczną i dowiedziała się, jak wygląda produkcja poszczególnych wyrobów mleczarskich, a pod nadzorem pracowników wyprodukowała pyszne lody śmietankowe!
Należy podkreślić, że nasi uczniowie wykazali się niezwykłą wrażliwością organoleptyczną. Podczas warsztatów w pracowni analizy sensorycznej przechodzili testy na próg wrażliwości smakowe i zapachowej. Z powodzeniem oceniali również produkty mleczarskie.             
          Trzeciego dnia, na zakończenie wycieczki, uczniowie udali się do olsztyńskiego planetarium, gdzie zdobyli wiele cennych informacji dotyczących naszego układu słonecznego, poznali budowę i charakterystykę planet oraz gazowych olbrzymów. Zwieńczeniem pobytu na uniwersytecie był spacer po Kortowie – miasteczku studenckim, podczas którego uczniowie mogli poczuć klimat studencki. Dodatkową atrakcją była Parada Wydziałów, zorganizowana w ramach juwenaliów.
      Wycieczka odbyła się w ramach współpracy pomiędzy Wydziałem Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego i Zespołem Szkół Nr 3. Warsztaty zostały sfinansowane w ramach projektu „Krajowe Centra Doskonałości Mleczarstwa – rola w kształceniu kadr i promocji”.
Organizatorkami i opiekunami uczniów były nauczycielki przedmiotów branży spożywczej, panie: Aneta Arabas, Lucyna Grzesińska, Anna Jamróz i Maria Zawada

Skip to content