W dn. 01- 03. 10. 24 r. uczniowie klasy II technikum przetwórstwa mleczarskiego wzięli udział w szkoleniu praktycznym z zakresu przetwórstwa mleka, które zostało zorganizowane przez Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni. Było ono możliwe dzięki współpracy Zespołu Szkół Nr 3 imienia Stanisława Staszica we Włoszczowie z Uniwersytetem Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie.
W trakcie szkolenia młodzież samodzielnie, choć pod nadzorem instruktorów, przeprowadziła produkcję wyrobów mleczarskich (m.in. masło, jogurt, lody czy serek terminizowany); uczestniczyła w wykładach poruszających tematykę produkcji mleczarskiej; otrzymała wartościowe materiały szkoleniowe, zawierające podstawowe wiadomości o mleku, dodatkach i materiałach pomocniczych oraz procesach i operacjach technologicznych w przetwórstwie mleka. Zwieńczeniem pobytu było otrzymanie potwierdzenia zdobytej wiedzy i umiejętności w postaci zaświadczeń o ukończeniu warsztatów szkoleniowych w ramach wyjazdu studyjnego.
Udział uczniów w szkoleniu był bezpłatny, gdyż zrealizowany został w ramach projektu „AEDIL-Dairy -CoVE 10155548 Europejskie Centra Doskonałości w Nauce Mleczarstwa”. Zakwaterowanie we Wrześni sfinansował patron klasy mleczarskiej – OSM Włoszczowa.
Opiekunem młodzieży podczas wyjazdu była pani Maria Zawada – nauczyciel przedmiotów zawodowych.