W ramach współpracy między Zespołem Szkół Nr 3 a Uniwersytetem Warmińsko – Mazurskim młodzież naszej szkoły (z klas IV technikum przetwórstwa mleczarskiego i I technikum żywienia i usług gastronomicznych) udała się z wizytą do Olsztyna. W jej trakcie uczniowie odbyli spotkanie z przedstawicielami wydziału nauki o żywności UWM, wzięli udział w warsztatach ,,Tajemnice i sekrety centrum gastronomii z dietetyką” oraz w serii wykładów, poświęconych m. in. technologii produkcji piwa. Uczestniczyli w zajęciach w laboratorium analizy sensorycznej i poznali laboratoria badawcze. W trakcie zwiedzania hali technologicznej Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, za sprawą dr hab. inż. Jarosława Kowalika, prof. UWM, absolwenta „Staszica” i dr inż. Mariki Bieleckiej, zapoznali się z procesami technologicznymi wyrobów mleczarskich. Zwieńczeniem pobytu na UWM była wizyta w miasteczku studenckim ,,Kortowo” i odbycie spaceru po parku nad Jeziorem Kortowski. Pobyt w Olsztynie stał się również okazją do zwiedzenia Zamku Kapituły Warmińskiej i starego miasta, a także spaceru aleją dębową, upamiętniającą śmierć ofiar katyńskich. Ten wspaniały wyjazd był możliwy dzięki sponsorowi podróży uczniów do Olsztyna, prezesowi OSM we Włoszczowie, panu Ryszardowi Piziorowi, który sprawuje patronat nad klasą technik przetwórstwa mleczarskiego. Składamy serdeczne podziękowania.
Organizatorem wyjazdu była pani Anna Jamróz.
Opiekę nad młodzieżą sprawowały: pani Anna Jamróz i pani Lucyna Grzesińska.