XLVII Olimpiada Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie

      Za nami trzydniowe zmagania uczniów z całej Polski, reprezentujących 11 szkół, kształcących się w zawodach technik technologii żywności oraz technik przetwórstwa mleczarskiego.

      Uroczyste rozpoczęcie XLVII Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie odbyło się w dn.10.03.25 r. Był to jednocześnie dzień,     w którym uczestnicy przystąpili do II etapu zmagań, czyli testu eliminacyjnego.  Wyłonił on po 3 najlepszych uczniów z każdej ze szkół i to oni przystąpili do części finałowej – III etapu Olimpiady – zadania teoretycznego.

Zwieńczeniem tego dnia było spotkanie uczestników z dziekanem Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie – dr hab. inż. Justyną Żulewską, prof. UWM.

      We wtorek, w dn.11.03.25 r., uczestnicy zmierzyli się z finałowym zadaniem praktycznym. W tym czasie ich opiekunowie wzięli udział w szkoleniu, prowadzonym przez dr hab. inż. Jarosława Kowalika – prof. UWM na temat: „Tradycyjne i regionalne produkty mleczarskie – aspekty technologiczne”.

W tym dniu odbyła się również wizyta studyjno – szkoleniowa w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie. Wzięli w niej udział opiekunowie wraz z uczniami, którzy nie zakwalifikowali się do III etapu Olimpiady. 

Następnie uczestnicy Olimpiady udali się na wycieczkę do „Jaskini Raj”, która należy do unikatowych w Polsce obiektów krasowych.

      W ostatnim dniu zmagań, 12.03.25 r., finaliści przystąpili do części ustnej. Dotyczyła ona takich kategorii, jak: surowce i materiały pomocnicze oraz mikrobiologia i analityka mleczarska; technologia mleczarska oraz aparatura przemysłu mleczarskiego i zasady BHP.

Zwycięzcami XLVII Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie zostali: 

  1. Klasyfikacja drużynowa:
  2. 1. miejsce – ZSP nr 2 CKZ im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego im. Tadeusza Kościuszki w Łowiczu
  3. 2. miejsce – Zespół Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie Zespół Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie
  4. 3. miejsce – ZSZ. im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem
  1. II. Klasyfikacja indywidualna – Laureaci:1. miejsce – Anna Bury (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego w Łowiczu)2. miejsce – Klaudia Dobrogowska (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego w Łowiczu)3. miejsce – Weronika Żbikowska (Zespół Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie)4. miejsce – Kinga Koza (Zespół Szkół Ponadpodstawowych nr 2 Centrum Kształcenia Zawodowego w Łowiczu)5. miejsce – Kamila Żochowska (Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem)6. miejsce – Karina Wróblewska (Zespół Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie)7. miejsce – Konrad Majewski (Zespół Szkół nr 3 im. Bogdana Chełmickiego w Rypinie)8. miejsce – Jagoda Chochołek (Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju)9. miejsce – Artur Balcerek (Zespół Szkół Nr 3 im. Stanisława Staszica we Włoszczowie)10. miejsce – Alicja Dykowska (Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego i VIII LO w Toruniu)

Fundatorem pucharu za 1. miejsce jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pan Czesław Siekierski. 

Fundatorem pucharów za 1.,2.,3. miejsce w kategorii drużynowej jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich- Związek Rewizyjny w Warszawie KZSM Zw. Rew.

      Warto przypomnieć, że 10. najwyżej sklasyfikowanych uczniów uzyskało tytuł laureata, a 13. najlepszych zaświadczenia uprawniające do przyjęcia na I rok studiów na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie.

Laureaci i finaliści Olimpiady zawodów III stopnia uzyskali uprawnienia do zwolnienia z etapu pisemnego egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe, zgodnie z postanowieniami Centralnej Komisji Egzaminacyjnej.

Gratulujemy wszystkim Uczestnikom!!!!!

      Wręczenie nagród zostało uświetnione częścią artystyczną w wykonaniu uczniów naszej szkoły: skecz przygotowały panie Roksana Blicharska i Katarzyną Brzdąk, a spektakl pt. „Legendy świętokrzyskie” – Szkolne Koło Literacko – Teatralne pod kierunkiem pani Anety Standerskiej i pani Bogusławy Kozy.

      Organizatorem XLVII Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie jest Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich – Związek Rewizyjny w Warszawie KZSM Zw. Rew.

Patronat honorowy objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Starosta Włoszczowski.

Patronat merytoryczny objął Wydział Nauki o Żywności UWM Olsztyn.

XLVII Olimpiada jest finansowana z Funduszu Promocji Mleka.

Dyrekcja szkoły składa serdeczne podziękowania wszystkim osobom zaangażowanym w przygotowanie Olimpiady!