

W minionym tygodniu w „Staszicu” odbyły się eliminacje do XLVIII Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie. Uczniowie klasy 3 Technikum przetwórstwa mleczarskiego, w ramach I etapu Olimpiady, zmierzyli się z testem obejmującym zagadnienia dotyczące technologii, techniki i analizy mleczarskiej. W drugiej części rozwiązywali zadanie problemowe dotyczące produkcji mleka zagęszczonego.
Część ustna polegała na odpowiedzi na 3 pytania z zakresu:
– surowców i materiałów pomocniczych oraz mikrobiologii mleczarskiej,
– technologii mleczarskiej a także – aparatury przemysłu mleczarskiego i BHP.
Do II etapu, który odbędzie się w dniach 9-11 marca 2026 w Rypinie, zakwalifikowali się: Artur Balcerek, Marta Ciosek, Patryk Bałut oraz Jakub Ulżyk.
Gratulujemy im serdecznie i trzymamy kciuki za powodzenie podczas zmagań finałowych!!!
Warto nadmienić, iż w zeszłorocznej edycji Olimpiady, organizowanej w naszej szkole, Artur Balcerek zdobył tytuł laureata, a Dominik Karpiński i Patryk Bałut – tytuł finalisty.